Lihattoman lokakuun tarkoitus on hyvä, mutta itse olen pohtinut, olisiko luonnon kannalta kuitenkin merkittävämpää, jos kiinnittäisimme enemmän huomiota ruokahävikkiimme lihansyönnin sijaan. Kaikista meistä ei ole kasvissyöjiksi. Nimittäin, MTT:n tekemän tutkimuksen mukaan vuonna 2010 suomalaisessa kotitaloudessa syntyi ruokahävikkiä keskimäärin 23 kg/hlö/vuosi. Vaihtelu oli 0-160 kg/hlö/vuosi. Kaikkien kotitalouksien pois heitetty ruoka on yhteensä 120-160 miljoonaa kiloa vuosittain. Eniten pois heitetään nopeasti pilaantuvaa tuoreruokaa, sekä ruoanlaitosta että ruokailusta ylijäänyttä ruokaa. Roskiin joutuvat usein vihannekset, kotiruoka, maitotuotteet, leipä, hedelmät ja marjat. Lihaa, kalaa ja kananmunia onneksi heitettiin pois vähemmän.
Jos hävikkiin otetaan mukaan kotitalouksien lisäksi myös ravitsemispalvelut ja elintarviketeollisuus, nousee Suomen ruokahävikkimäärä 335-460 miljoonaan kiloon vuodessa, mikä henkilöä kohden olisi 62-86 kiloa turhaan tuotettua ruokaa vuodessa. Tämä vastaa suomalaisten keskimääräistä lihansyöntimäärää vuodessa.
Ehkäpä jokainen meistä voisi miettiä, kuinka vähentää omaa ruokahävikkiään. Marraskuu olkoon vaikka ruokahävikitön kuukausi - siihen voi ainakin pyrkiä. Ehkäpä ensi kuussa pidän kirjaa kaikesta syötävästä ruuasta, jonka heitän roskiin. Tietäisin ainakin, miten hyvä tai huono tilanne on itseni kohdalla.
Miten sitten vähentää ruokahävikkiä? Tässä siihen vinkkejä:
- suunnittele vähintään muutaman päivän ruokalista etukäteen - tee ostoslista, pitäydy siinä
- osta vain tarvitsemasi - kaikkea ei tarvitse jatkuvasti olla kaapeissa; kaupat palvelevat meitä lähes kellon ympäri, päivittäin
- älä osta suuria ruokapakkauksia, jos et ole varma niiden menekistä
- pidä ruokakaapit järjestyksessä
- pidä välillä ruokakaappien tyhjennyspäiviä
- ole tietoinen, mitä pakastimesi, jääkaappisi ja muut ruokakaappisi sisältävät; käytä niiden antimia
- merkitse pakastettaviin ja muihin avattuihin, nopeasti pilaantuviin ruokiin päivämäärät
- hanki lisää peliaikaa pian pilaantuvan elintarvikkeen kanssa kypsentämällä ja jäähdyttämällä se
- käytä tähteet ja muut pian pilaantuvat ruoat hyödyksi
- säilytä ruoka oikein
- älä valmista ruokaa liikaa
- ota lautasellesi vain sen verran ruokaa, jonka aiot varmasti syödä
- varaudu matkusteluun - kaappiin on turha ostaa ruokaa pilaantumaan
- älä valitse ruokakaupasta aina hyllyn takimmaisinta tuotetta, jos etummaistenkin parasta ennen-päivämäärät sopivat
- kompostoi biojäte
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti